top of page

Design voor interactie

Focust op de interactie tussen de gebruiker en het product.

Unreal+Engine_blog_reynaers-aluminium-ma

De virtual reality bril is een alsmaar meer gebruikt product waarmee men mensen in een 3D ruimte kan laten rondlopen. Maar deze bril heeft het nadeel dat je afgezonderd wordt van de rest van de omgeving.

​

Reynaers ontwikkelde hier een verfijnder product voor: Avalon. Dit is als het ware een ‘cave met een bril’. Met dit product kom je in een virtuele ruimte terecht waarin je kan rondlopen. Maar wat anders is dan de klassieke ‘virtual reality bril’ is dat je niet wordt afgesloten van je omgeving. Bij het gebruik is het mogelijk om samen met de klant in een visuele ruimte rond te lopen en toch nog met elkaar te communiceren.

​

Avalon is dus een gebruiksvriendelijk interactief product. Bij het ontwikkelen van dit product is het ontwerpen vanuit user experience zeer belangrijk.

AVALON

- Reynaers -

tracker.PNG

Als eerste bepaalde de studente rond welk onderwerp gewerkt ging worden. Vervolgens werd er grondig onderzoek gedaan naar mentale gezondheid, afleiding en verslaving met betrekking tot digitale media invloeden. Deze werkwijze is een interessante start voor elk van de 3 disciplines.  Verder werd een uitgebreide analyse uitgevoerd waarbij ook experten werden betrokken en andere bevragingen plaatsvonden.

​

Uit deze fase haalde de productontwerper de productdefinitie die de focus legde op de mentale gezondheid. De studente definieerde het ontwikkelen van een product dat de smartphonegebruikers zou motiveren en ondersteunen. Met haar product wilde ze gedragsverandering teweeg brengen zodat de mentale gezondheid verbetert.

​

Charissa besloot dit ontwerp vanuit interactie-design aan te pakken. Dit gebeurde onder andere door aan de hand van een grondig gebruiksscenario en gebruikerstesten na te gaan hoe vlot de interactie met het product liep. Er werd gekeken of alles intuïtief verliep en aangenaam ervaren werd.

Gijsemans Charissa

- StrongR -

company_headerimg_eafa61e816210e1106a676

In deze interactieve workshop stonden we stil bij allerhande ethische aspecten van verschillende technologische ontwikkelingen. Input was een marktonderzoek van Monkeyshot om na te gaan in hoeverre gebruikers bepaalde technologieën aanvaardbaar vinden.

​

Volgende dillema’s kwamen onder andere aanbod: 1. Mogen verzekeringen gebaseerd zijn op jouw rijgedrag en -gewoontes? (Denk aan: Hoeveel je bv. rijdt, naar waar en met wie) 2. Moeten er mensenrechten komen voor robots?  (Stel je dan de vraag: wie is aansprakelijk voor de AI (artificial intelligence) als deze een verkeerde keuze maakt) 3. Moeten we leven in een maatschappij met een puntensysteem gebaseerd op goede en slechte handelingen die we uitvoeren? 4. Mogen producten verbeterd worden a.d.h.v. herkenning van gezichtsuitdrukkingen bij het testen/gebruiken van het product? 5. Wat vind jij van een Google device dat automatisch foto’s neemt als je leuke momenten hebt? 6. Mag er op basis van jouw online handelingen een online ‘Grief Robot’ gemaakt worden om jouw naasten te helpen rouwen? 7.Ontwerpen wij technologie of ontwerpt technologie ons?

​

Bij elk van deze stellingen kozen we een kant (akkoord/niet akkoord). En vervolgens gingen we hierover kort in discussie. Deze informatie is zeer nuttig voor Monkeyshot om zo technologie te ontwikkelen die gebruikers graag gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een ‘chatbot’ die de juiste ervaring geven en geen ‘bad bot’ wordt.

Ethiek & Technologie

- Monkeyshot -

20181015_070240620_iOS-2.jpg

Zowel bij de opbouw van de Design Factory als tijdens de projecten in de Design Factory is design voor interactie aanwezig. De Design Factory is een collaboration space waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten en nauw samen werken.

 

Het is een gedeelde ruimte die verschillende functies moet kunnen vervullen (ruimte bieden voor grote installaties, testen uitvoeren, brainstorm fases, ontmoetingsruimte, lezingen, etc.). Dit brengt verschillende eisen met zich mee: er moet veel materiaal en machines aanwezig zijn, ordelijk gewerkt kunnen worden, op verschillende manieren worden ingericht, ….

 

Om deze ruimte te creëren is design voor interactie onmisbaar. Het bekomen van de vereiste multifunctionaliteit in combinatie met een gebruiksvriendelijke ruimte komt tot stand door te ontwerpen vanuit deze discipline.

Design Factory

- Aalto University -

About me

Jente Dorssemont

3de bachelor Productontwikkeling

Universiteit Antwerpen

2018-2019

© 2023 by Shades of Pink. Proudly created with Wix.com

bottom of page