
Productontwikkeling

Strategisch design
Gebeurt in de vroege fase van innovatieprojecten en heeft oog voor de strategische context van bedrijven of organisaties.
De virtual reality bril wordt alsmaar meer gebruikt om mensen in een 3D ruimte te laten rondlopen. Maar deze bril heeft het nadeel dat je afgezonderd wordt van de rest van de omgeving.
​
Reynaers’ noden gingen verder. Zij wilden een oplossing om al in een vroege ontwerpfase aan een klant een plan voor te stellen met de mogelijkheid om er interactief over te discussiëren. Vandaar werd strategisch nagedacht wat voor product zij nodig hadden, en werd Avalon ontwikkeld.
​
Avalon is als het ware een ‘cave met bril’. Met dit product is het mogelijk om samen met de klant in een visuele ruimte rond te lopen en toch nog met elkaar te communiceren. Ook is het dankzij de concrete schaal mogelijk met Avalon tot in detail te gaan en aspecten te bespreken.
Avalon wordt al vroeg in de ontwerpfase gebruikt. Het helpt zowel om gefundeerde beslissingen te maken als om de investeerders te overtuigen van bepaalde ideeën of om te zorgen dat zij mee zijn met de ideeën.
AVALON
- Reynaers -

Connected Heroes heeft een heel eenvoudig doel: ondernemers meer succesvol en gelukkig maken. De realiteit is dat de meerderheid van hen de eerste 3 jaar niet overleeft. En ook in de volgende jaren moeten nog velen opgeven. Om dat te veranderen helpen ze ondernemers succesvoller te maken. Dit met de applicatie ‘Connected Heroes’.
‘Connected Heroes’ is ontworpen vanuit volgend idee: ‘iedereen heeft fantastische skills om te delen, en iedereen kan leren van elkaar’. Het is een applicatie die een impactvolle en menselijke verbinding creëert. Op deze manier zorgt het dat een groot ecosysteem van ondersteuningen ontstaat. Met deze applicatie kom je in contact met andere ondernemers en bevind je je in een netwerk waar iedereen elkaar kan helpen.
Als productontwikkelaar heb je belangrijke troeven voor het creëren van dergelijke applicaties. Het productidee is ontstaan vanuit een strategische keuze: het vervullen van een nood. Vervolgens is er doordacht gekozen wie er al dan geen toegang kan krijgen tot deze applicatie. Dit is van groot belang om professionaliteit en betrouwbaarheid te verzekeren. Verder moeten er, op basis van de wensen, keuzes worden gemaakt welke functies aanwezig moeten zijn. Al deze keuzes strategisch maken en om te vormen tot één geheel, een product is het gene waarbij een productontwikkelaar onmisbaar is.
Connected Heroes

Verschillende problemen kunnen worden opgelost door biomimicry (het imiteren van de natuur). Wanneer een bedrijf zich ecologisch wil positioneren in de markt, kan de ontwerper vanuit dit doel strategisch gebruik maken van biomimicry. Hierbij zal de ontwerper de verschillende aspecten: ecologie, gebruiker, positionering op de markt, … aan elkaar koppelen.
Biomimicry

Deze spreker op de TEDxUHasselt vertelde over de ‘POWER OF EXTRA’. Mensen hebben niet altijd extra nodig, maar het aanbieden van juist dat tikkeltje meer kan wel een enorme impact hebben voor jouw bedrijf.
​
Zo beschreef hij hoe hij op zijn evenement een belangrijke CIO uitnodigde en vanaf de uitnodiging tot zelfs de ontvangst allemaal kleine extra’s aanbood. Dit gaande van deze persoon afhalen op de luchthaven in zijn favoriete auto tot het onderweg afspelen van diens lievelingsmuziek. Hoe gek je het maar kan bedenken, kleine dingen kunnen veel doen. Denk maar aan een bar met life muziek, deze laat een volledig andere indruk achter dan een bar waar een Spotify playlist staat af te spelen. Stijn zegt: ‘the power of EXTRA is exceeding expectations’.
​
Dit kan duidelijk aan het strategische gekoppeld worden. Hoe zullen onze innovatieprojecten zich onderscheiden van de rest? Wat kunnen we doen om met dit bedrijf verwachtingen te overtreffen? Het zoeken naar waar en welke extra’s kunnen worden toegevoegd, tot hoe deze in het ontwerp worden vertaald is de taak van een productontwikkelaar. Wanneer we gebruik maken van de visie van Stijn Spaans, ontwerpen we vanuit dit domein.
Stijn Spaas
- Brand Builder -

In de Desing Factory is strategisch design een belangrijk gegeven. Studenten vanuit verschillende disciplines (industrieel ingenieurs, productontwikkelaars, grafisch designers, economisten,….) werken samen aan een nieuw project.
Als productontwikkelaar heb je de skills en het brede inzicht om tussen al deze verschillende disciplines bruggetjes te bouwen. Je gaat op zoek hoe je de individuele gegevens tot een geheel, tot één product kan samen brengen. Tevens bezit de productontwikkelaar de skills om na te gaan wat de meerwaarde zal zijn van het product, hoe het product zich zal onderscheiden op de markt.